Τα αγγεία της Γ' τάξης

2022-06-22 17:47

 

Με χαρά συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Σχ. Κέντρου Καμποχώρων στην κατασκευή των δικών τους αγγείων, με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας για τα μινωικά αγγεία.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της αντίστοιχης ενότητας (Ενότητα 9 – Μινωικός Πολιτισμός), οι μαθήτριες και οι μαθητές ήρθαν αρχικά σε επαφή με εικόνες αγγείων μέσα από βιβλία και από το διαδίκτυο και στη συνέχεια ζωγράφισαν προσχέδια, τα οποία προσπάθησαν έπειτα να αποτυπώσουν στις πήλινες δημιουργίες τους. Για την παρασκευή των πήλινων αγγείων και σκευών τους χρησιμοποιήθηκε πηλός που στεγνώνει μόνος του. Φυσικά, στη σύλληψη και στην υλοποίηση της ιδέας μας βοήθησε πολύ η επίσκεψή μας σε κατάστημα αγγείων με εργαστήρι αγγειοπλαστικής στα Αρμόλια, όπου παρακολουθήσαμε την παρασκευή αγγείων από πηλό με τη βοήθεια του τροχού. 

Στην επόμενη φάση του προγράμματος, τα παιδιά προσπάθησαν να αποτυπώσουν τα προσχέδιά τους  στις τρισδιάστατες κατασκευές τους που βλέπετε στην εικόνα. Ήρθαν σε επαφή με νέα υλικά και τεχνικές κι επικεντρώθηκαν κυρίως σε σχέδια και μοτίβα από τον βυθό και από τη φύση, καθώς επίσης και σε γεωμετρικά σχήματα.

Η μέθοδος που ακολουθήσαμε ήταν πολύ απλή!

  1. Πρώτα φουσκώσαμε τα μπαλόνια και
  2. κόψαμε από μεγάλα πλαστικά μπουκάλια τις βάσεις και το κυρίως σώμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις και λαιμοί αντίστοιχα για τα αγγεία μας. Ανάλογα με το πόσο ψηλό θέλαμε τον λαιμό του αγγείου κόβαμε και το κυρίως σώμα του μπουκαλιού.
  3. Σταθεροποιήσαμε τα μέρη με χαρτοταινία πάνω στο μπαλόνι
  4. κι έπειτα κόψαμε σε λωρίδες το χαρτί που είχαμε ανακυκλώσει όλη τη χρονιά!
  5. Σε βαθιά λεκανάκια αραιώσαμε τη λευκή κόλλα (περίπου 2 λίτρα νερού για κάθε κουταλιά της σούπας κόλλα)
  6. κι έπειτα αρχίσαμε να βουτάμε τις λωρίδες μέσα στην αραιωμένη κόλλα και να τις κολλάμε πάνω στην κατασκευή.
  7. Αφού ξεκουράστηκαν κάποιες μέρες και στέγνωσαν καλά, σειρά είχαν οι τέμπερες! Πρώτα τα βάψαμε με την καφέ τέμπερα
  8. και την επόμενη μέρα, αφού σιγουρευτήκαμε πως είχανε στεγνώσει καλά, τα σχεδιάσαμε με μαύρη τέμπερα και λεπτά πινελάκια.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο με όλες μας τις δημιουργίες.

https://www.youtube.com/watch?v=HBc7pWxyD8o